Kuka nyt tukkii Orbania?

Jokainen tietää, kuka on Viktor Orban. Hän on Unkarin äärioikeistolainen ärhäkkä pääministeri, joka johtaa maataan itsevaltaisesti. Suomea hän ryöpytti jokin aika sitten oikeusjärjestelmän puutteista. Aiemmin Orban on tehnyt selväksi maansa tiukan linjan pakolaisiin.

 Mutta kuka tuntee tai edes tietää, kuka oli Àgnes Heller? Hän oli yksi Orbanin väsymätön kritisoija. Kansainvälisesti tunnettu filosofi Àgnes Heller kuoli viime viikolla 90-vuotiaana. Heller kirjoitti viimeisessä kirjassaan 2015 Euroopan paradoksi Unkarin hapuilevasta kehityksestä vuoden 1989 jälkeen. Ensin siirryttiin diktatuurista liberaaliin demokratiaan ja sitten nykyiseen tyranniaan. Kirja ilmaisee syvän huolen maanosan poliittisesta kehityksestä. Kirjasta on tullut Hellerin testamentti.

Jos Àgnes Heller eli rohkeasti ja itsenäisesti, sillä tavalla hän myös kuoli. Hän hukkui Balatoniin. Innokkaan uimarin ystävät kehottivat Àgnesta ottamaan huomioon korkean ikänsä ja vähentämään uintimatkaa. Niinpä hän ui kolmen tunnin sijasta vain kaksi tuntia!

Heller oli juutalaista syntyperää ja hän vältti äitinsä kanssa juuri ja juuri tuhoamisleirin. Isän natsit tappoivat. Sodan jälkeen hän liittyi kommunistiseen puolueeseen kokien sen oikeudenmukaiseksi. Pian hän kuitenkin joutui puoluejohdon kanssa ristiriitaan ja hänet erotettiin puolueesta kahdesti.

 ”Me haluamme ratkaisun sotaan. Kaikki filosofit haluavat ratkaisun, mutta vähitellen tulimme tietoisiksi, että halusimme väärän ratkaisun, koska meillä oli väärä usko”, Heller kirjoitti sodan päätyttyä.

Àgnes Heller ymmärsi sosialismin radikaalina demokratiana, ei diktatuurina. Vaikka hän etääntyi tästä sosialismin positiivisesta utopiasta, hänen ajattelunsa ei taipunut muutoksiin, vaan aina hän sanoi haluavansa korvata filosofia-aluksensa vettyneet laudat.

Käänteentekevänä hetkenä hän pitää sitä, kun hän huomasi, ettei luottanut enää universaalin edistyksen ideaan ja ihmisen vallankumoukselliseen muuttumiseen ja ettei maanpäällistä paratiisia koskaan olisi olemassa. Niinpä Ágnes Heller luopui historianfilosofian suurista kertomuksista eikä se merkinnyt vain Karl Marxin hylkäämistä, vaan myös Hegelin edistysajattelua. Jopa rakastamalleen Kantille hän sanoo hyvästit, koska hän torjui Kantin luonnon ja vapauden erottelun metafyysisenä. 

Myös moraalifilofian alalta Àgnes Heller on kirjoittanut laajoja teoksia. Niissäkin hän on pysynyt lujana: ”Kukaan ei ole tullut moraaliseksi sen vuoksi, että hän on ymmärtänyt kategorisen imperatiivin.” Moraalifilosofia koskettaa vain niitä, jotka jo ovat kohdanneet ratkaisun haluta olla moraalisia. Hänen isoäitinsä oli sanonut, ettei moraalisesti hyvän elämän täydy olla ristiriidassa kauniin elämän kanssa.

Àgnes Heller oli kansainvälisesti tunnustettu filosofi. Elämäntyönsä hän teki vuodesta 1977 Australiassa ja sen jälkeen 25 vuotta New Yorkissa Hannah Arendtin seuraajana. Eläköidyttyään hän muutti Budapestiin. 

(933.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *