Ystävät läheltä, viholliset kaukaa

Amerikka on suuri ja se ulottaa vaikutusvaltansa lähes kaikkialle. Sen tukikohtien tiheä verkosto ympäröi tiiviisti toista supervaltaa eli Venäjää. Kartassa USA:n liput kertovat missä kaikkialla jenkeillä on tukikohtia Venäjän tuntumassa.

Karttaa katsellessa muistuu vääjäämättä mieleen Machiavellin sanonta, jota myös presidentti Kekkonen tapasi usein lainata: ”Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa.”

Ei oikeastaan ole mikään ihme, ettei noin – jopa läheisriippuvutta muistuttava –   verkosto synnytä luottamusta. Ei puolin eikä toisin. Se synnyttää kyräilyä, pullistelua ja räjähdysherkkyyttä. Niin ja se synnyttää ikäviä ennakkoluuloja, kuten presidentti Donald Trump juuri yhden sellaisen päästi ilmoille Niinistön viereilun yhteydessä Washingtonissa: Pieni Suomi on tilaamassa setä Samulilta kymmenittäin hävittäjiä!

Sen heiton presidentti Sauli Niinistö ampui tuoreeltaan alas. Kotimaassa presidenttiehdokkaat saivat siitä käyttövoimaa kampanjoihinsa, vaikka eivät sentään mihinkään tiskin alta tehtävään kauppaan uskoneetkaan. Hävittäjähankinnoista tarjouskilpailu on kuitenkin vielä meneillään.

Niinistö luonnehti Trumpia nopealiikkeiseksi. Se varmaankin pitää paikkansa, mutta antaa hän tsestään vaikutelman hosujasta eli häsyäjästä.

No, hänellä riittää hommia Melaniensa kanssa omassa maassaan. Texasissa maan neljänneksi suurinta kaupunkia Houstonia peittää vesi hirmumyrsky Harveyn jäljiltä. Aamun uutisten mukaan kaupunkiin on julistettu yöaikaan ulkonaliikkumiskielto, koska ryöstelijät ovat huomanneet tilaisuutensa koittaneen!

(720.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *