Täydellinen rankkari

Ei ihme, että fyysikko Ken Bray englantilaisesta Bathin yliopistosta on pohtinut täydellistä rangaistuspotkua eli maalin tekoa pilkulta, sillä Englannin jalkapallomaajoukkue on peräti kehno rangaistuslaukauksissa. Sen maaliprosentti on vaivaiset 14 kaikista rankkareista. Kuinka helppoja maaleja ne olisivat.

Saksa sen sijaan on suvereeni 83:n osumaprosentilla kun pallo pitää toimittaa verkkoon yhdestätoista metristä. Lähelle sitä pääsee Argentiina.  Bray tutkii kirjassaan ”How To Score – Science & The Beautiful Game” [Miten tehdä maali–Tiede & Kaunis peli] täydellistä rangaistuspotkua:

1. Ensinnäkin valmentajan on valittava etukäteen laukojat heidän osumamääriensä perusteella, eikä hänen tarvitse enää kysyä, kuka haluaa ampua rankkarin.

2. Pallo pitää sijoittaa juuri oheisen kaavakuvan mukaisesti, eli kuviossa on piirretty säde maalivahdin koon ja hänen ulottuvuutensa perusteella. Jos laukaus tulee tälle alueelle, on maalin todennäköisyys vain noin 50 prosenttia. Tämän alueen ulkopuolella todennäköisyys on jo hieman yli 80 prosenttia.

3. Täytyy myös muistaa, ettei ampuja saa hermoilla. Negatiivisten ajatusten häivyttämiseksi hänen on kuviteltava täydellistä laukausta. Silloin hän useimmiten onnistuu.

Kaikki kolme kohtaa toteutuivat perjantaina kun kaksi minuuttia oli pelattu ja Ronaldo sijoitti rankkarin Espanjan maaliin. Pallo meni oikeanpuoleiseen 80 prosentin lohkoon ja Espanjan maalivahti aavisti päinvastaiseen puoleen.

Ronaldo oli itse varmuus, vaikka Espanjan maalivahti yritti häntä hermostuttaa ja oikeus oli aamulla langettanut veropetoksesta kovan tuomion.

 

Näillä Ken Brayn ohjeilla rangaistuspotkut tuottavat tulosta. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että myös maalivahti perehtyy kaavion periaatteisiin. Niin, ja torjumisessa häntä auttaa salamannopea aavistaminen ja onni. Ja sitten on kaikenlaisia väliin tulevia tekijöitä, jotka suosivat maalivahtia, mutta myös rangaistuspotkun antajaa.

(821.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *