Tarkkaa peliä

Aloitin kahdeksas elokuuta eli reipas kuukausi sitten tämän syksyn kuntouinnit. Tuolloin Seinäjoen uimahalli avasi ovensa kesätauon jälkeen. Aiemmin olen tavannut kerralla uida kaksi kilometriä kolmesti viikossa, jouluun mennessä on kertynyt noin sata ja kevätkaudella hieman yli sata uintikilometriä. Ei sinänsä mikään vaativa juttu, mutta vaikuttaa siltä, että kolmannesta tuotteliaammin tässä mennään.

Aloin näet uida kolmea kilometriä kolmesti viikossa eli yhdeksän kilometrin viikkotahtia. Aluksi tuntui – kuin olisin liukunut ajopuuna – työläältä, mutta aina määrän lisääminen nostaa kynnystä ja edellyttää totuttelua. Muutaman uintikerran jälkeen 120 altaanmitan kroolaaminen lähti sujumaan, jos ei ihan leikiten, niin ainakin nousujohteisesti. Maanantaina 12. syyskuuta uintia olen harjoittanut jo 42 kilometriä eli maratonin verran ja uintikertoja siihen olen käyttänyt 14. Tällä menolla jouluun mennessä, ellei lumi ja hiihto sotke suunnitelmia, tulee jouluksi reippaasti yli sata, peräti puolitoista sataa kilometriä.

Pidennetty harjoitusmatka vaati uuden mittausvälinen, sillä vanha sykevyö tuntui kömpelöltä. Silloin tällöin kun sykevyö unohtui kotiin, hallilla tuli ajatus, että kannattaako ilman sitä uida ollenkaan. Uinnin jälkeen mittaustuloksen siirtäminen tietokoneelle vaikutti turhalta, riitti kun tiesin kulutetun ajan ja kalorit, sykekäyrästä en piitannut juuri ollenkaan. Niinpä hankin Polarin A360-nimisen tuotteen. Se on pelkkä ranneke eli sen kellomainen pieni mittari rekisteröi sykkeen ranteesta, ei enää sykevyötä. Tuntuu ainakin tällä kokemuksella kätevältä.

Aluksi kun en ollut vielä saavuttanut sujuvaa matkavauhtia, kolme kilometriä kulutti mittarin mukaan reilut 800 kcal, mutta kun muutaman kerran pääsin hyvällä vauhdilla alusta loppuun, tippuivat kulutetut kalorit alle 700:n. Nyt kun olisi jonkun taitavan asiantuntijan tekemä muuntotaulukko, jolla uintikilometrit voisi muuttaa vaikkapa juoksuksi tai hiihdoksi ja miksi ei pyöräilyksi tai luisteluksi, syntyisi käyttökelpoista dataa. Näin asioita olisi helppo hallita lajit ylittäen.

Mutta lajin muuttaminen toiseksi ei käy niin kuin valuutan vaihtaminen kruunuista tai punnista euroiksi. Toisaalta on sama ja vieläpä merkityksetöntä, mitä 42 uintikilometriä olisi juoksuna. Uida ja juosta voi monella tapaa. Voi pulikoida, kiemurrellen vääntelehtiä kuin rantakäärme tai präsöttäen ja kahlaten, mutta vesi niissäkin on väliaineineena japääasia on liikkuminen. Juosta voi myös lönkötellen, vaappuen, huojahdellen, kumarassa tai takakenossa. Uinti eroaa juoksemisesta siinä, ettei sen aikana jutella.

Onneksi šakkia ei voi pelata kuin hyvin tai huonosti, voitokkaasti tai taitamattomasti. Vaihtoehtoja ei juuri muita ole. Kyse ei ihan kamppailulajista ole, mutta kuitenkin vastustajan kuninkaan kampittamisesta.

Šakkia ei millään muuntotaulukoilla tai kertoimilla muuksi muuteta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *