Laitetaan se kamera pois!

Vuosi syyskuun 11. päivän iskun jälkeen ajoin muutaman kerran junalla New Jerseyn Hobokenin asemalle jatkaakseni metrolla Hudson-joen alitse Manhattanille tai päinvastoin. Hobokenin nimi sopii hyvin suomalaisen sanastoon. Kerran poikkesin uteliaisuuttani asemalle.

Hobokenin juna-asema on menettänyt loistonsa, jos sitä sillä joskus on ollut. Laatikkomaisen ja korkean matkustajahallin jakoivat puiset kahden puolen istuttavat penkit. Toisessa päädyssä portaat veivät parvekkeelle, sellaiselle sisäparvekkeelle, joka vaikutti juhlavalta, mutta tarpeettomalta, ellei se toiminut jonkinlaisena estradina. Nousin parvekkeelle kuvatakseni sieltä interiööriä.

Tähtäillessäni pokkarilla kuvakulmia rikkoi uneliaan asemahallin hiljaisuuden alhaalta kajahtaneet terävät rämähdykset, joita kaiku heitteli seinältä toiselle. Näin ja kuulin, kuinka kookas vaaleaihoinen poliisi mustassa nahkarotsissa ja koppalakissa pamautti vielä kerran pampullaan penkkiä vahvistaakseen komentoaan: ”Alas sieltä. Ja kuvaus stop!

Asemahallissa junan odottajat ja norkoilijat seurasivat minua ja poliisia, joka muistutti entistä showpainijaa ja joka kysyi ärjäisten,  mitä te täällä kuvaatte! Sanoin, etten ole nähnyt missään kylttiä joka kuvaamisen kieltää. Poliisin nahkatakista lähti omituinen haju, jonka tunnistan, kun televisiossa näytetään Trumpin vaalitilaisuuksia.

Mukanani ei ollut passia, joten kaivoin lompakosta pressikortin. Se kelpasi, ja olin vapaa menemään. Myöhemmin Hoboken paljastui Frank Sinatran (1915–1998) synnyinkaupungiksi, ja sieltä oli tarjoutunut esteetön näköala Manhattanille, kun kaksoistornit sortuivat 9/11 2001.

Elokuussa 1985 kuvasin Dresdenin Alte Meisterin mykistyttäviä taideaarteita, näyteikkunan kokoisia maalauksia, joiden aiheet vaihtelivat syntiinlankeemuksesta ylösnousemukseen. Elettiin totaalista DDR:n aikaa, ja viereeni tuli sotilas, joka kielsi kuvaamisen. Tottelin, koska kontrolliyhteiskunta ei tunne vaihtoehtoja.

Myöhemmin selvisi, että 35-vuotias tiedustelualalle tähtäävä Vladimir Putin oli juuri 1985 elokuussa aloittanut Dresdenissä harjoittelun KGB:n agentiksi. Oliko hän poikennut tuona sunnuntaina kollegoidensa kanssa tutustumaan taideaarteisiin? Eikä aloittelevan agentin ole terveellistä joutua joka kameran etsimeen, 

Putin kasvoi viisi vuotta korkoa Itä-Saksassa, oppi tiedustelun, saksan ja edettyään suurvallan johtajaksi on saksan kieli tuottanut arvaamatonta lisäarvoa, kun juttu luistaa Euroopan voimanaisen, Angela Merkelin kanssa.

(1004.)

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *