Melkoinen soppa

Koska en harrasta ruoka-annosten, niiden valmistusvaiheiden ja raaka-aineiden valokuvien lataamista FB:iin, esittelen laittamiani sörsseleitä satunnaisesti tällä palstalla.Täällä niitä ei kenenkään ole pakko katsella, ei lukea eikä peukuttaa sille, miltä kuvan esittämät herkut maistuisivat. Tänne näitä tarinoita voi tulla lukemaan tai sitten olla lukematta.

En ole mestarikokki, vain sellainen nälän ja äkillisen kulinarismin pakottama kokkaaja. Vuosikausia suosikkini oli yksinkertainen ja helposti valmistettava Italian pata: ainekset pussista kattilaan ja sekaan paistettu jauheliha ja aikansa seoksen kiehuttua se maistui herkulliselta. Mutta parhaaseenkin herkkuun kyllästyy.

Viime aikoina olen keskittynyt keittoihin, koska niiden valmistus käy nopeasti eivätkä ne vaadi ihmetaitoja. Ja jostakin lapsuudesta on jäänyt muistikuva, että talvella pakkasten paukkuessa maistuu keitto. Tänään tein suosikkisoppaani, siskonmakkarakeittoa. Siinä ei kauan mennyt kun huoneistoon ja osin porraskäytäväänkin levisi muheva tuoksu, ja pääsin lusikoimaan ravitsevaa keittoa samalla kun katselin keittiön ikkunasta, kuinka huhtikuun lumi nuoskistuu.

Yksin keittoa syödessä voi hieman ryystää ja pohtia, mistä ihmeestä nimi siskonmakkara oikein juontaa. Se kun on sian- ja vasikanlihasta valmistettua vaalean nakkimakkaran näköistä makkaraa, eikä siinä mikään viittaa siskoon.

Otanpa esille Suomen sanojen alkuperä – sanakirjan kolmannen osan. Se lähtee selittämään siskonmakkaraa ”uudismuodosteesta ´Saucischen`, jonka alkuosa on lainaa, loppuosa käännetty. Nykyruotsin siskonkorv on sama ja sen alkuosa puolestaan on lyhennetty sanasta såsisken, susiskon < yläsaksan saucichen tai alasaksan sosichen `pikkumakkara` (, jossa –chen on deminutiivijohdin) <ranskaksi saucisse `makkara´(< latinaksi salsicia). Suomessa sana on liittynyt kansanetymologiassa eli sanaselitysopissa siskoon”.

Tällä kertaa käytin mielijohteesta perunoiden sijasta bataattia, jonka englanninkielinen nimi on sweet potato eli makea peruna. Perunan ja bataatin sukulaisuus on kuitenkin etäistä, sillä bataatti kuuluu samaan heimoon (Convonvulanceae) kuin päivänsini. Peruna (Solanum tuberosum) kuuluu koisokasvien heimoon. Samaan koisokasvien heimoon kuuluvat myös tomaatti, tupakka, chilipaprika ja petunia. Karibialta bataatti saapui Eurooppaan 1490-luvulla. Näin eksoottisen alkuperän omaavaa bataattia nautin keitossani.

Vaikka peruna ja bataatti ovat kuin eri maailmoista, niiden viljelyssä on yksi merkittävä yhtäläisyys: molempia lisätään kasvullisesti. Niiden siemeniä ei kylvetä vaan itse kasvista istutetaan palasia. Bataatista pannaan maahan varren kappaleita. Perunaa lisätään mukuloista jotka ovat vartta. (Peruna. Eräs maailmanhistoria, John Reader. LIKE 2008).

Jo syntyi yhdestä siskonmakkarakeitosta melkoinen soppa. Se vei pitkälle kierto- tai tutkimusmatkalle etymologiaan ja maantieteeseen. Taidan ottaa vielä kolmannenkin lautasellisen.

(801.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *