Toissaöinen pakkanen jatkui kaksiasteisena vielä aamukahdeksalta, joten kokosin hiihtokaluston ja ajoin Joupiskan kuntoladulle. En aikonut tavoitella ja ulottaa kierrosta Ahonkylään asti, jolloin kilometrejä olisi kertynyt 24. Jäiseksi liippaantuneella ladulla muutama koeponnistus pakotti lykkimään tasatahtia eteenpäin. Pian huomasin vauhdin kiihtyvän ja matkan taittuvan, joten annoin mennä. Lenkin ainoan, pienen mäen nousin suorin, pitävin suksin, siis Rossignolin skinneillä. Mikä siinä auringon paistaessa oli jatkaa sivakointia.
Joupiskan kuntoradalta latu jatkuu tasaisena ja suorana Tuomikylään. Tuttuja vilahteli mennen ja tullen enkä kaikkia edes ehtinyt tunnistaa, mutta Jouni T. – vanha työkaveri – luisteli rinnalle ja vaihdoimme tärkeimmät kuulumiset. Hän aikoo käväistä vielä kevään kuluessa Ylläksellä paikkaamassa hiihtosaldoa, joka, kuten minullakin, jäi Thaimaan-loman takia aloitukseltaan vaillinaiseksi. Totesimme, ettei hiihtelijän suunnitelmiin sovi kaksiviikkoinen lomailu eksoottisessa tropiikissa.
Saatoin onnitella itseäni, kun korvillani oli kuulokkeet ja niillä yhteys Ylen ykköseen ja sen ohjelmaan Aristoteleen kantapäähän. Pasi Heikura ja Kotuksen erityisasiantuntija Pirkko Paikkala johdattelivat sääasemien nimistöön, joka toistuu Säätiedotuksia merenkulkijoille – ohjelmassa.
Mieltäni on vaivannut iät ja ajat lystikkäältä kuulostava Kuuskajaskari. Pirkko Paikkalan mukaan nimi on alun perin ollut Kajaskari eli lokkiluoto [kajava=lokki]. Myöhemmin siihen on tarkennukseksi ja erotukseksi muista lähialueen kareista liitetty kuusia kasvavan metsän takia tuo kuus. Enpä enää hämmästele kun seuraavan kerran säätiedotuksissa mainitaan Kuuskajaskari, Bredskär, Kallan, Kylmäpihlaja, Marjaniemi, Valassaaret…
Taannoin muuan tuttava luokitteli Aristoteleen kantapään pilkunviilaajien ohjelmaksi. Siis sellaiseksi joka tonkii pikkutarkasti kielen virheitä ja epätarkkuuksia eli on eräänlainen kielipoliisi. Minä olen sitä mieltä, että kieltä ja nimenomaan omaa äidinkieltämme pitää joillakin säännöillä, ohjeilla tai ainakin suosituksilla valvoa, ettei ilmoille päästetä ihan mitä sattuu. Säännöt määrittelevät myös urheilua ja tekevät siitä universaalia ja enätyskelpoista ajanvietettä: pituushyppääjä ei ponnistaessaan saa ylittää lankkua, eikä juoksija ottaa varaslähtöä tai kiekonheittäjä ylittää heittorinkiä.
Kaiken kaikkiaan hyvä hiihtolenkki, hieman päälle 24 kilometriä. Pian tämän talven hiihdot taitavat olla hiihdelty, sillä sellaiset kevään merkit tunkevat päälle. Aurinko lämmittää ja sulattaa lunta. Konkreettinen kevään ja lähestyvän kesän tapaus oli se kun erään keskustan pubin edustalle peruutti traktori, joka toi peräkärryllisen terassitarpeita.
Sama toistui omassa lähiympäristössä: asuntoyhtiön isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja kantoivat lauantaina talvisäilytyksestä talon seinustalle penkit. Kesää nekin tietävät.
(800.)