Numero sataviisi (105)

Numeroissa on tehoa ja taikaa.

Mitä saa aikaan koulutodistuksessa nelonen?

Ikäkin on vain numero eikä tilastossakaan ihminen ole kuin pelkkä numeerinen kuvaus vailla yksilöllisiä piirteitä kokonaisuuden osanen.

Numerosta voi tulla käsite, kuten tuttu 13. Sitä taikauskoiset karttavat ja pitävät erikoisen pahana yhdistelmää, jos perjantai sattuu olemaan kuukauden kolmastoista päivä.

Ainakin yksi numeraali on säilyttänyt hohtonsa, se on 105. Sitä kun  täydentää sanaparilla ”kunnian päivät”, niin sillä määritellään ajanjakso 30.11.1939 – 13.3.1940 eli talvisota. Siis 105 kunnian päivää.

Samaa numeroa on käytetty ainsanana menestyksellä iskelmässä nimeltään Huone numero 105. Tuskin voidaan puhua numerojen maagisista ominaisuuksista, kunhan sointuvat ja menevät kuulijan tajuntaan. Eini, Kikka ja Nisa Soraya ovat aikanaan laulaneet Huone sataviidestä hitin, jota voi luonnehtia soidinmenoksi eli parinmuodostukseen johtavaksi. Siitä ei sen kummempaa numeroa kannata tehdä.

Näissä eduskuntavaaleissa numero 105 on Vaasan vaalipiirissä osunut Pasi Kivisaarelle. Jos on numero hyvä, sitä on myös ehdokas. Olen viime viikkoina kiertänyt hänen matkassaan maakunnan S– ja K-markettien edustoilla jakamassa prosyyreja ja makeisia, ja hyvin ovat tehneet kauppansa. Hyvin ovat ihmiset tulleet juttuun Pasin kanssa.

Maanantaina matkassamme oli mukana toukokuun lopulla pidettävien eurovaalien ehdokas Petra Schulze Steinen, oikeusoppinut Euroopan keskuspankista Frankfurt am Mainista. Lähtöisin Petra on Kauhajoelta, joten hän liikkui tutussa maakunnassa. Ihmisten puhetapa kuulosti kotoisalta, se kun ei ollut pelkkää retoriikkaa, hän tiivisti.

Niinpä hän ei hätkähtänyt, kun kysyi eräältä miehen kärnäkkeeltä, sellaiselta haanpääläiseltä peräkorven ajattelijalta, tämän mielipidettä EU:sta. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: Se on perseestä! (Aus dem Arschloch) Asian käsittely loppui siihen.

Mielipide saattaa kevään edetessä jalostua ennen toukokuun 26. päivää. Olin näkevinäni miehen hymyilevän salaviisaasti kun hän hampparoi markettiin. Se oli hyvä merkki.

***

Kuvassa Ilmajoen työväenliikkeen voimahahmo Toive Tynjälä jututtaa Pasi Kivisaarta, jonka takana Petra Schulze Steinen.

(909.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *