Koivisto lähellä ja kaukana

Televisiodokumentti Koivisto piti katsojan joulunajan otteessaan. Kahdeksan jaksoa tiivisti Suomen viimeisenä pidetyn suurmiehen Mauno Koiviston (1923–2017) elämän ja uran tahdikkaasti, jopa kunnioittavasti. Ohjelma synnytti monella taholla, minullakin, muisteluja tapaamisista, Manun sanonnoista, kuten ”tarttis teherä jotakin”… 

Olen tavannut kerran Koiviston. Se oli napakka pakkaspäivä 28. tammikuuta vuonna 2003 kun hän tuli Paasikivi-seuran tilaisuuteen Seinäjoelle. Rautatieasemalla odotimme Jari Mäen Cadillacin vieressä päätoimittajan kanssa arvovierasta. Kyseinen Cadillac oli  palvellut kolmea presidenttiä: Kekkosta, Koivistoa ja Ahtisaarta. Mäen omistukseen se siirtyi vuonna 1996. Koivisto tunnisti heti auton ja hän kertoi siitä automiehen tapaan joitain yksityiskohtia.

Kaupungintalon valtuustosali oli täynnä yleisöä. Ensimmäisen puheenvuoron käytti ministeri Eino Uusitalo, joka oli toiminut pääministerin sijaisena Urho Kekkosen sairastuttua ja pääministeri Mauno Koiviston hoitaessa presidentin tehtäviä 1981–1982.  Uusitalo puhui joviaaliin tyyliin eikä säästellyt ylisanoja. Koivisto kiitti häntä ja hieman kiusaantuneena siirteli kookkaita kouriaan ja totesi manumaisesti: ”Se on sitten kummallista, ettei ihminen tule koskaan kehumiselle immuuniksi.” Yleisö remahti Eino Uusitalon johdolla nauruun.

                                                ***

Kaksikymmentä vuotta aikaisemmin lokakuussa 1983 presidentti Koivisto teki vierailun Yhdysvaltoihin Ronald Reaganin kutsusta. Ja tottahan sen verran harvinaiselle reissulle on lähdössä toimittajia kotimaasta. Ilkkaan vierailun alkuosuuden eli Koiviston saapumisen Washingtoniin hoiti silloin New Yorkissa asunut veljeni*.

Muistan toimituspäällikkö Manne Kaakisen olleen innoissaan, ettei joka maakuntalehdellä ole lähettää omaa kirjeenvaihtajaa presidentin Yhdysvaltojen-vierailulle. Hieman velipoika empi, mutta sanoin, että jos mies viimeistelee väitöskirjaa, niin ei kyse ole ostoslistan laatimista kummemmasta. Pidät silmät auki ja korvat höröllä ja olet valppaana, havainnoista se juttu syntyy. Ja hyvin hän tehtävän hoiti.

*Kimmo K. Turenius, On the Relationship Between Text and Linguistic Structure. State University of New York at Buffalo, 1986. 454s.

(966.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *