Saksalainen poliisi

Valepoliisi, sanoi meistä joku uima-altaan reunalla puikkelehtivasta tyypistä, jonka valkoisen kylpytakin selässä luki sinisellä POLlZEI. 

Vitsi se oli, ja vieläpä tehokas. Tekstistä päätellen saksalaista alkuperää. 

Die Zeit -lehti kirjoittaa siitä, miten Itä-Saksan 85 000 poliisin kävi Saksojen yhdistyessä 1989.  Ammattikunta oli koulutettu sotilaallisesti ja ihan toisenlaisiin oloihin kuin mitä Länsi-Saksa edusti. DDR:n poliisi oli uskollinen SED-puolueen [sosialistisen yhtenäisyyden puolue] ja Stasin käsikassara kansaa vastaan. Olisiko se pitänyt siirtää noin vain luokkavihollisen eli demokraattisen Länsi-Saksan palvelukseen.

Se ei ihan heittämällä onnistu, ja lukuisa määrä poliiseja jätti työnsä vapaaehtoisesti ja kovimmat politrukit pantiin lähtemään. Suomessa Valtiollinen poliisi [Valpo] saneerattiin aikoinaan niin, että ensin lähtivät kirjoitustaidottomat ja sitten lukutaidottomat. 

Uudelleenkoulutus vaihteli Saksan osavaltioissa. Saksissa esimerkiksi piti suorittaa kaksi seminaaria ja omaksua muutamassa viikossa uusi oikeusjärjestelmä, joka oikeastaan olisi edellyttänyt kolmivuotista poliisikoulutusta. Monille se oli ylivoimaista. 

Muuan viranomainen kertoo: ”Yhtäkkiä täytyi käsittää punaisten lyhtyjen ja huumeiden  olemus. Ne kun eivät olleet ainakaan virallisesti tunnettuja DDR:ssa.” Näin maailmat ja naapurivaltiot törmäävät.

                                       ***

Täällä Thaimaassa hulppean hotellin uima-altailla ei huomaa kuin huumorimielessä virkavallan läsnäoloa. Paha maailma on jossakin kaukana. 

Otetaanpa lopuksi pieni huumoripläjäys.

Muuan tuttava, joka kuuluu ABC:n kantaporukkaan, kertoi jonkun viereisessä pöydässä puhuneen reissustaan Bangkokiin. Tuttava oli illalla kotona netissä kurkistellut Bangkokin villiä menoa, kunnes vaimo komensi hänet nukkumaan.

Siinä kun emäntä sammutti valot ja toivotti hyvää yötä, tuli isännän mieleen kysymys:

– Kreetta, oletko koskaan ajatellut, että olisit mies?

– Ei, en ole koskaan ajatellut. Entä sinä!

– !!!???###

(892.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *