Hintansa väärti

Moskovaan piti nousta Amerikan rahoittama ja presidentin nimeä kantava huikea Trumptower, josta ehdittiin luvata Vladimir Putinille 50 miljoonan dollarin eli 44 miljoonan euron asunto. Asioihin tuli mutkia ja koko hanke kaatui. Sen verran siitä jäi palaneen hajua, ettei kai maailman kaksi mahtia, vieläpä keskenään vihamieliset noin vain tuollaiseen diiliin päädy, että kyllä siinä täytyy olla jotakin hämärää. Niinpä koko hanke kuivui.

Muulle maailmalle ei Trumptowerin piirustuksia ole esitelty eikä kerrottu kuinka suuri lukaali Putinille oli varattu. Maallikko ei pääse asiasta jyvälle, ellei löydy vertailukohdetta. Jonkinlainen löytyy Hampurista, jossa äskettäin tehtiin kaupungin isoin asuntokauppa. Siinä neliöhinta nousi 38 600 euroon ja  287 neliön huoneisto vaihtoi omistajaa 11 miljoonalla eurolla. Jos noin suuntaa antavasti sitä verrataan Putinille luvattun lukaalin hintaan, niin siihen sisältyisi tällä järkeilyllä neljä kertaa enemmän neliöitä. Ja kaupan päälle tulisi löylymittarin, vieraskirjan ja muun tilpehöörin lisäksi monenlaista luksusta.

Se ero noilla Moskovan ja Hampurin asunnoilla on, että Moskovassa se jäi haaveeksi, mutta Hampurissa se toteutui. Sinne rakennettiin vuosikausia ja roimasti budjetin ylittänyt 110 metriä korkea konserttitalo Elbphilharmonie nimensä mukaisesti keskelle Elbeä Hampurin satamaan. Siihen kuuluu konserttisalien lisäksi hotelli ja 45 asuntoa 11.–26. kerroksissa. Viimeinenkin luksushuoneisto on äskettäin saatu kaupaksi pari vuotta valmistumisen jälkeen.

Kaksi vuotta sitten Elbphilharmonien 45 asunnosta oli myymättä 20, joten kauppa on loppua kohden käynyt rivakasti. Seinäjoen keskustaan syksyllä kohonnut 9-kerroksinen Kassatalo edustaa paikallista luksusta muille paitsi postinjakajalle. Eikä se luksusta tarjoa rahamiehille, sillä Elbphilharmoniesta 11 miljoonalla eurolla huoneiston ostanut saisi samalla summalla kymmenkunta Kassataloa. Kassatalossa olen käynyt ja todennut esitellyt asunnot asiallisiksi. Niiden hintaa en muista, en tainnut edes kysyä. Se ei mitään haittaa, sillä huoneistot on vuokrattu.

Lähiajan suunnitelmissani on käydä Elbphilharmoniessa jossakin konsertissa, sillä ketään tuttua ei siinä asu, jotta voisin poiketa kyläilemään. Esteeksi muodostuu se, että talon konsertit ovat kaksi vuotta olleet loppuunmyydyt, ausverkauft.

Kahdesti olen näköetäisyydelta katsellut taloa, joka muistuttaa – enteellisesti – jäävuoresta irronnutta lohkaretta. Ei auta kuin varrota, että uutuudenviehätys laantuu.

Lähteinä olen käyttänyt Spiegelin  ja Hamburger Abendblattin online- versioita.

(870.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *