Hullu suomalainen ja iileskotti

Eilen maanantaina, kun menin täällä seitsemättä kertaa uimaan tuli allasjumpasta muuan salskea jenkki. Muitta mutkitta hän alkoi jutella, ja kun hän puhui juuri niin kuin jenkit puhuvat, jouduin muutaman sorryn jälkeen pyytämään häntä toistamaan jonkin asian. Hän kysyi, että olenko jenkki. Sanoin, että suomalainen.

Ukko totesi lähes kotoisasti hullu suomalainen. Pian ilmeni että hänen työkaverinsa tai jokin tuttavansa on suomalainen, jolta on oppinut kyseisen termin. Aikamme juteltuamme hän kysyi ikääni ja ihmetteli, kuinka jaksan tai viitsin uida 150 kertaa 63 jalan altaan päästä päähän muutaman minuutin päälle tunnissa. Sanoin, että se on asennekysymys, enkä koskaan ui vähempää. Siis hullu suomalainen. Kotopuolessa se käy vain mukavammin kun siellä on 25 metrin allas, mutta sekin pitää uida 120 kertaa edestakaisin, jotta kertyy 3000 metriä.

Lähdin altaalle, jonne ensin pitää uintivalvojan valvoessa kirjoittaa pöytäkirjaan nimi- ja osoitetiedot sekä maksaa viisi taalaa.

Sujuu se uinti pienemmässäkin laatikossa, kun vettä on tarpeeksi. Usein olen ihmetellyt Seinäjoen uimahallin pukuhuoneessa ja suihkutiloissa lukuisia kieltotauluja, mutta en enää. Täkäläisen uimalan viisitoistakohtainen ohjetaulu sisältää pikkutarkkoja kieltoja, suosituksia ja rajoituksia. Ohessa muutama:

Aikuisuintivuoro on yli 18-vuotiaille, yleinen vuoro on kaikille. Niiden lasten kanssa, joiden jalat eivät yllä pohjaa, pitää olla aikuinen. (Altaan toinen pää on syvä myös aikuisille). Uimaan ei saa mennä, jos on jokin tarttuva tauti tai avohaava. Sylkeminen ja niistäminen altaassa on kielletty. Hyppätä saa vain syvässä päädyssä jalat edellä. Melskaaminen allas- ja muissa tiloissa on kielletty. Vain rannikkovartiostolaiset saavat vapaasti kellua, mutta vanhempien pitää olla lähellä jos lapsi kelluu ja sen pitää ehdottomasti tapahtua altaan matalassa päässä.

En ihmettele, ettei uimahallissa ole ollut kertaakaan viittä enempää uimaria, sillä lähes jokaisen talon pihassa on uima-allas ja ilmoja piisaa. Läheinen rautakauppa on auktorisoitu myymään ja asentamaan uima-altaita, ja kaupan takapihalla on useita malleja.  Oma uima-allas kotipihassa on yksi amerikkalainen unelma. 

                                              ***

Jenkin toteama hullu suomalainen paikallisella aksentillaan kuulosti humoristiselta. Sen sijaan ikänsä USA:ssa asuneen pikkuserkun lausuma ”iileskotti” tuli kuin suomalaisen suusta, vaikka vain kerran olin sen sanonut. Vakuutuin, ettei kielen oppimiselle ole ikärajaa eikä ennakkoluuloja.

Sitten jouduin vaativaan tehtävään, kun piti selittää mitä iileskotti tarkoittaa. Määrittelin sen omasta näkökulmastani pahanilkiseksi, johon sisältyy tiettyä häiriköintiä.

(859.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *