Aivoituksia

Jet lag eli aikavyöhykkeiden ylittämisestä aiheutuva unen häiriö. Se on jonkin verran vaivannut tällä pallonpuoliskolla: herään varhain, ihan liian varhain. Saa nähdä miten nukkumisen käy kotiin palattua? 

Tiistai eli eilinen meni sadetta pidellessä – koko päivä. Vettä tuli kaatamalla, ja Illalla hätkähdin kun talon puhelimista, äly- ja tietokoneista sekä muista vempaimista kuului samanlaista rimputusta kuin kotona ovikellosta. Pian selvisi, että kyse oli viranomaisten varoitusviestistä runsaan sateen aiheuttamista nopeasti syntyvistä tulvista teille. Sellaiseen lammikkoon kun karauttaa auto voi jäädä ohjauskyvyttömänä kellumaan ja jopa keikahtaa nurin. 

Sade taukosi ja nyt aamu ulkona näyttää poutaiselta. Toivottavasti ihmiset ovat ottaneet varoitusviestin vakavasti, eikä ole tapahtunut onnettomuuksia.

                                          *** 

No, pidit sitten puheen YK:ssa, voisi Donald Trumpille sanoa siihen sävyyn, ettei kaikki mennyt ihan putkeen. Maailman mahtihenkilöt purskahtivat nauruun, eivät sukkeluuksille, vaan puhujan latelemille  ”totuuksille”. Trump on marinoitunut monissa liemissä, ettei hän ihan pienistä hätkähdä. 

Sateesta on se hyöty, että liikenee aikaa sisähommiin, kuten nettisurfailuun ja lueskeluun, ja kun Amerikassa ollaan, niin käväisyyn Walmartin megamarketissa, jollainen on kymmenen mailin päässä. Siellä voi toteuttaa Save money. Live better – periaatetta. Vaikka ei mitään ostettavaa olisi.

Lukemisesta sen verran, että tartuin Jaroslav Hašekin Kunnon sotamies Šveikiin, The good Soldier Svejk, joka ei petä koskaan eikä missään. Saisivat nykyiset sotajoukot rekrytoida enemmän laiskotteluun ja lusmuiluun taipuvaisia Šveikejä, niin sodat vähenisivät. Tällä kertaa vaikutuksensa jätti se kohta, jossa suvun pisimmälle opiskellut palkitaan tuntuvalla stipendillä. Sen on toistuvasti saanut tyyppi, joka on jättänyt opinnot tenttiä vaille valmistumista, koska suvun stipendi on sen verran suuri, että se kannattaa pokata.

Hašekin hahmoilla on monenlaisia aivoituksia. Aivoituksia tuottavat aivot, ihmisen yksi tärkeimmistä elimistä. Aivoja ei korvaa kehittyneinkään tietokone, tekoälystä puhumatta. Aivojen merkitys korostuu, sitä enemmän, mitä pidempään ihmiset elävät eikä muisti pysy mukana.

Aivoja pitää treenata, ja yksi luonnollinen treeni on tarpeeksi syvä ja pitkä uni – Jet lagista huolimatta. Uni on aivojen viemäri, ja tätä viemäröintijärjestelmää tutkii neuroscience, aivotutkimus*. Siihen koitin perehtyä, mutta näillä lahjoilla se jäi yritykseksi.

*Christine Turenius-Bell, Assistant Professori of Biology College of Rhode Island

(858.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *