Tӓllӓ rannalla

Nӓistӓ maisemista eli Amerikan itӓrannikolta meille suomalaisille tuli aikoinaan radiosta tutuksi lausahdus: Tӓӓllӓ New York ja Jussi Himanka. Ja sitten tuutista alkoi tulla uutista, raporttia ja muuta selontekoa, jotka avarsivat meikӓlӓisten maailmankuvaa. Himanka (1918-1987) oli Ylen ensimӓinen Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja.

Minӓ en aivan ole New Yorkissa, mutta aika lӓhellӓ, parin tunnin junamatkan pӓӓssӓ Connecticutissa. Saavuin Bostoniin lauantai-iltana Reykjavikin kautta. Maahantulo sujui niin sanotusti heittӓmӓllӓ, ja koppalakkinen virkailija kysyi ensin, kauanko viivyn tӓӓllӓ ja onko minulla oleskeluun tarvittava mӓӓrӓ taaloja. Sanoin, ettei tӓnne Suomesta kannata lӓhteӓ tyhjin taskuin. Se riitti, ja herra kolautti passiini maahantuloleiman.

Tӓssӓ pienessӓ Voluntownin kaupungissa ensimmӓinen havaintoni oli se, ettӓ jenkit tykkӓӓvӓt pitӓӓ maansa lippua esillӓ. Niitӓ hulmuaa tai sӓӓstӓ riippuen roikkuu saloissa, pienempiӓ koristaa talojen seiniӓ tai katulamppujen pylvӓitӓ, kuten kuvan Jewett Cityssӓ. Sijoillaan ne ovat yӧtӓ pӓivӓӓ, oli juhla tai arki.

Tӓnӓӓn tiistaina eli 11. syyskuuta on yksi Yhdysvaltain lӓhihistoriasta katkerasti muistuttava vuosipӓivӓ: 17 vuotta sitten Al Qaidan saudiarabialaiset terroristit lensivӓt matkustajakoneilla New Yorkissa pӓin World Trade Centerin pilvenpiirtӓjiӓ. Seuraukset olivat tuhoisat. Tӓmӓ pӓivӓ muistetaan myӧs siitӓ, ettӓ presidentti Georg Bush jr julisti syksyllӓ 2001 terrorismin vastaisen sodan, jolle ei nӓy loppua vielӓkӓӓn.

Nӓinӓ pӓivinӓ Pohjois-Amerikan itӓrannikkoa lӓhestyy jokasyksyiseen tapaan hurrikaani. Nyt se on Florence, jonka voimakkuus luokitellaan neljӓksi ja pian viideksi eli melkoiseksi jytkyksi. Tӓnne asti sen tuhovoiman ei pitӓisi ulotua, mutta Pohjois- ja Etelӓ-Carolinassa Floridan pohjoispuolella evakuoidaan ihmisiӓ tӓyttӓ pӓӓtä myrskyn tieltӓ. Kotinsa joutuu jӓttӓmӓӓn perӓti miljoona ihmistӓ.

Pӓӓtӓn raporttini: myrskyn jӓlkeen on poutasӓӓ. Sitӓ rataa kai tӓӓllӓkin mennӓӓn.
(852.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *