Trooppisia öitä

Saksa on ykkönen Suomen viennissä ja tuonnissa. Tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli viime vuonna 86,3 miljardia euroa. En osaa sano, luetaanko paraikaa tapahtuva helteiden siirtyminen meiltä Saksaan palveluihin vai aineettomiin hyödykkeisiin. Vai onko kyse ensinkään viennistä.

Oli miten oli, mutta Keski-Euroopassa varaudutaan täyttä päätä täältä äärimmäisestä pohjoisesta, Ultima Thulesta, Pohjois-Skandinaviasta ja Pohjois-Venäjältä alkaviin hönkäyksiin. Ne nostavat elohopean jopa 50 asteeseen ja tekevät öistä trooppisia. Syy tähän on pohjoiseen huhtikuussa jumittunut korkeapaine, joka on estänyt Atlantilta vaihtuvien ilmojen virtaamisen Keski-Eurooppaan. Ja ilmastonmuutoksella on myös vaikutuksensa.  Nyt kun ilmamassa alkavat meiltä virrata pois alkavat eurooppalaisten lomat ja helteet – ja hikiset yöt.

Saksalaiset eivät halua hikoilla ja käytännön kansana he jakavat keinoja, joilla helleöinä voi helpottaa unettomuutta. Ohjeita ovat jakaneet Saksan unitutkimuksen ja unilääketieteen seura. Ensimmäinen neuvo on alentaa huonelämpötilaa ja toiseksi pitää huolehtia, ettei aurinko paista koko päivää esteettömästi asuntoon (kuva 1).

Yöksi kannattaa valita hengittävä, puuvillainen yöpuku (kuva6), ei missään nimessä keinokuituinen. Yöpukua voi viilentää laittamalla se jääkaappiin kahdeksi tunniksi ennen nukkumaanmenoa. Otsalla voi pitää viileää pesurättiä (kuva 3) tai ranteen päälle kylmällä vedellä täytettyä lämminvesipulloa. Kostean lakanan ripustaminen yöksi avoimen ikkunan eteen helpottaa (kuva 2).

Kehon viilentäminen ennen sänkyyn menoa onnistuu parhaiten lämpimillä juomilla ( kuva 4), kuten yrtti- tai piparminttuteellä, mutta ei missään nimessä kylmällä (oluella) juomalla. Myös lyhyt suihku (kuva 5) haalealla vedellä viilentää. Näin ihohuokoset avautuvat ja keho luovuttaa tehokkaasti lämpöä.

***

Oheinen piirros kertoo, kuinka nukkuja voi sietää kuumuutta ja mitä kannattaa tehdä ennen nukkumista. Kuvan olen kaaapannut Frankfurter Allgemeinesta.

(841.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *