Sotilassalaisuuksia

Ajattelen, siis olen. Modernin filosofian isän ja matemaatikko Rene Descartesin (1596-1650) lauseen muokkaaminen päivän uutisen mukaiseksi voisi kuulua: Käytän Polar Flowta, siis minua valvotaan!

Maanantain HS kertoo suomalaisen Polarin Flow-sovelluksen vuotaneen käyttäjiensä arkaluontoisia sijaintitietoja. Kyse on näistä nykyajan kuntoilijan aktiivisuutta, urheilusuorituksia ja myös lepoaikoja mittaavasta laitteesta. Kuulun kyseisen sovelluksen käyttäjiin; sen orjana olen ollut reilut kaksi vuotta. Orjana siinä mielessä, että kun lähden uimaan, pyöräilemään, kuntosalille tai hiihtämään vasemmassa ranteessani pitää olla Polar 360. Joskus kun olen sen unohtanut, tulee tunne, että kannattaako ruveta ponnistelemaan kun siitä ei jää mitään jälkeä eli dataa.

Ylhäällä on Polar Flown tallettamaa jälkeä viime lauantailta kun uin Ahveniston maauimalassa kolme kilometriä. Siitä ei muuta voi päätellä, kuin että pari spurttia olen ottanut. Voin sanoa, että elämä ja kuntoilu ilman Polar Flow`ta sujuu ihan mainiosti eikä kuntoileminenkaan maistu pakkopullalta.

Muiden muassa tutkivan journalismin julkaisu Long Play on syynännyt Flow-sovelluksen urheilusuoritusten dataa. On ilmennyt, että kerättyjen tietojen avulla on mahdollista selvittää satojen sotilaiden ja tiedustelupalveluissa työskentelevien nimet ja kotiosoitteet. Mikä pahinta, sovelluksen käyttäjinä on ollut suomalaisia, jotka ovat käyttäneet sovellusta sotilasoperaatioiden keskuksissa. Ovatko ne sotilaskoteja?

Osoitteiden ja nimitietojen paljastuminen ei mikään ihme ole, sillä ne löytyvät Flow-sovelluksen julkisesta kartasta. Niitä joskus katseltuani ja olen pannut merkille, että jaaha tuo tuttu on hakenut Prismasta Kulta Katriinaa ja joku on pyöräillyt Kyrkösjärven ympäri, on pelattu tennistä ja golfia ja pian aletaan porukalla ravata portaita pitkin Joupiskan laelle..

Vakavaksi asian tekee se, että pääsy sellaisten käyttäjien tietoihin, joiden käyttäjäprofiilit eivät ole julkisia, on ihan laillista. Eikä ole estettä sillekään, että kuka tahansa voi koota sovelluksen avulla tiedot lukuisten valtioiden sotilassalaisuuksista. Herää kysymys, että mitä niillä salaisuuksilla tekee kun diktaattori Enver Hoxhan Albaniasta tiedettiin kauan ennen PolarFlo`ta, että maassa on satojatuhansia bunkkereita.

***

René Descartes kuoli Tukholmassa, jonne hänet silloinen Ruotsin ja Suomen hallitsija Kristiina oli houkutellut. Tietäähän sen, ettei filosofiaan ja matematiikkaan uppoutunut viisaustieteilijä, joka ei uskonut auktoriteetteihin, vaan luotti yksilön ajattelukykyyn ja kiistämättömiin tosiseikkoihin. siedä vetoisia, kylmiä ja kolkkoja oloja. Ja kun kuningaskunnassa vielä rehotti taikausko, noidat ja kummitukset, ei sellainen takapajula kovin helposti omaksu kartesiolaisuutta.

(833,)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *