Mittari

Pahinta, mitä talvituristi Lapissa voi kokea, on pakkas- eli lämpömittarin puuttuminen huoneen ja tässä tapauksessa majoitusliikkeen huoneen ikkunalta. Juuri nyt ulkona taivaanlaki kohoaa kirkkaan sinisenä eikä tuuli liikuta männyn tai kuusen oksia, joten näkymä antaa aiheen johtopäätökselle, ettei ulkona voi olla kovin kylmä.

Majatalon aamiaishuoneessa ravintoloitsija kertoi elohopean aamuyöllä laskeneen kahteenkymppiin. Sitten hän lisäsi, ettei mene kauan kun aurinko lämmittää niin, ettei pakkasta ole kuin muutama aste. Tällaista tiedonantoa on pakko uskoa, vaikkei sitä siinä hetkessä pääse todistamaan mittarista. No, pian television säätietäjä Kerttu Kotakorpi todistelee, että pääosin maassa on selkeää. Pohjoisessa liikkuu ensi yönä lumikuuropilviä ja pohjoisvirtaus rauhoittuu. ”Nollaraja lähestyy pohjoista kohden pääsiäistä lähestyttäessä”, Kerttu sanoo.

***

Mittaamiseen liittyy seuraava hauska – hauska ja hauska –, mutta vaativa tehtävä. Heti pitää sanoa, etten olisi osannut ratkaista sitä ilman rannekellon apua. Digitaalinäytöllä koko tehtävä on mahdoton, koska ratkaistavana on se, koska kellon viisarit kello 12:n eli keskipäivän jälkeen ovat seuraavan kerran täsmälleen päällekkäin?

Karkeasti arvioiden se tapahtuu hieman päälle tunnin kuluttua eli vähän jälkeen yhden. Mutta se voidaan selvittää justiinsa eikä melkein.

Viisarit siis ovat päällekkäin tasan kello 12.00 ja kello 0.00 ja noiden ajankohtien välillä viisarit ohittavat toisensa kymmenen kertaa. Tarkasti ottaen ohitus tapahtuu kerran tunnissa paitsi kello 12.00:n ja kello 13.00:n välillä sama juttu 23.00:n ja 0.00:n välillä. Näin viisareiden kymmenen ohitusta jakavat kaksitoista tuntia yhdeksitoista tasasuuruiseksi ajanjaksoksi molempien viisareiden nopeuden pysyessä vakiona, ja kahden ohituksen etäisyys on 12/11 tuntia.

Tunnin yksi yhdestoista osa on 5 minuuttia ja 27 sekuntia, joten ensimmäisen kerran keskipäivän jälkeen viisarit ohittavat toisensa kello 13:05:27. Helppoa vai mitä!

Paljon helpompi on seuraava tehtävä: Langalla istuu kuusi lintua, joista metsästäjä ampuu yhden. Montako jää jäljelle? Vastaus: Ei yhtään, koska muut pelästyvät ja lentävä pakoon.

Kaisan kahvilassa istuu tämä ennustajaeukko.
(797.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *