Saksa, on se kova maa

Moni muistaa sen, kun toimittaja Bubi Wallenius kärttää lausuntoa edellään luikkivalta Seppo Rädyltä, jonka MM-karsinta Stuttgartissa 1993 meni mönkään.  Lopulta hän tokaisee urheiluhistoriaan jääneen lentävän lausahduksen: Saksa on paska maa.

Samanlaisen lausunnon olisi tänään perjantaina voinut antaa Kanadan jääkiekkojoukkue hävittyään Saksalle 4-3 ja menetettyään finaalipaikan. Saksa siis tavoittelee jääkiekossa olympiakultaa! Selailin saksalaisia verkkolehtiä, ja tottahan ne hehkuttivat niin kuin urheiluun omien menestyksen hetkillä kuuluukin. Tällaista jytkyä kun aikaisemmin ei ole tapahtunut.

Focus-lehti (kuva) otsikoi:”Kun jääkiekkoilija itkee, silloin on täytynyt tapahtua jotain Suurta.” Kyse on David Wolfista, 28, jonka kanadalainen ruhjoi niin rajusti, että hän lojui jäällä minuutteja, mutta palasi taisteluun. Ei mikään ihme, ettei Wolf pystynyt televisiossa pidättelemään tunteitaan, vaan yritti puhua mitä huohotukselta ja itkulta pystyi.

Saksa on tähän asti ollut lätkän statisti, onnistunut jotenkin silloin tällöin, mutta enimmäkseen epäonnistunut. Aina se ei ole edes selviytynyt arvokilpailuihin.

Kävipä Saksan finaalissa Venäjän olympiaurheilijoita vastaan miten vain, on se jo näiden olympialaisten sankari. Eikä sen puoleen, kyllä Saksa on muutenkin talviurheilumaa. Se on mitalitaulukon kakkosena suvereenin Norjan jälkeen.

Jos Saksan jääkiekolla alkaa pyyhkiä yhtä hyvin –ja miksi ei alkaisi –kuin maan jalkapalloilulla, niin jo on jääkiekkomaailma mallillaan. Ja joukkuelaji se on jäääkiekkokin.

Jos maan talous kasvaa seitsemättä vuotta peräkkäin, kuten Saksan, näkyy se myös urheilussa.  Myös urheiluhenkisen Norjan kansantalous on vuosikaudet ollut vankalla pohjalla öljyn, kalan ja merenkulun ansiosta, tosin Norja on menestynyt talvilajeissa aina. Asukasluvultaan yli 80-miljoonaisen Saksan tuotannon ja hyvinvoinnin johtotähtenä on autoteollisuus ja loputtoman tuntuinen vienti Kiinaan, eikä työttömyyskään vaivaa. Vielä kun maa saisi muodostettua hallituksen, niin mikä siinä olisi paistatella urheilumensrtyksessä.

Seppo Rädyn määritelmä 25 vuotta sitten joutaa omaan arvoonsa. Saksasta kun kaiken lisäksi tulevat tämän hetken maailman parhaat keihäänheittäjät, kuten Thomas Röhler, Johannes Vetter ja Andreas Hofmann. Suuret sanat joutuu aina syömään.

***

 Saksan uroteon henkilöitymä David Wolf Focus-lehdestä kaapatussa kuvassa: ”Kyyneleitä televisiossa:Kun jääkiekkoilija itkee, on täytynyt tapahtua jotain SUURTA.

(784.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *