Aika tarkalleen 55 vuotta sitten eli syksyllä 1964 Pauli Nevala heitti Tokion olympialaisissa keihäässä kultaa tuloksella 82,66 metriä. Nevala oli 24-vuotias, minä 16-vuotias. Viime sunnuntaina Lassi Etelätalo heitti keihästä Dohan MM-kisoissa 82,49 ja sijoittui 4:nneksi ja pelasti Suomen keihäänheiton maineen.
Alajärveläislähtöinen Etelätalo on 31-vuotias. Hän on oppinut eli fiksu mies. Sen saattoi päätellä televisiosta nähdyn perusteella kun Lassi jutteli sujuvasti vierasmaalaisten kilpakumppaneidensa kanssa odotellessaan heittovuoroaan. Eikä hänellä Dohan tuulettomalla stadionilla maanmiehistään olisi juttuseuraa ollutkaan, sillä savolainen Ruuskanen ja raaseporilainen Helander eivät ylittäneet karsintarajaa. Neljän laudaturin ylioppilas Etelätalo on opiskellut Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa farmasiaa, mutta keskittynyt viime vuodet keihäänheittoon.
Sen verran Pauli Nevalakin on ollut tekemisissä farmasian eli lääkeaineiden ja niiden ominaisuuksien kanssa, että ennen kuin popsi dopingpillereitä kokeili niitä ajokoiralleen. Koira säntäsi oitis raivoisaan ajoon, joka oli ulottunut naapuriläänin puolelle ja kestänyt pari päivää. Tämän jälkeen niitä uskalsi ihminenkin ottaa, eikä doping vielä silloin ollut nykyisen kaltainen rikos. Nevala valmisti myöhemmin lyijyvettä, joka hänen mukaansa tehosi diabetekseen. Todennäköisesti se on ollut tehotonta, koska diabetes aina vain lisääntyy eikä lyijyvedestä puhuta enää mitään.
Täytyy toivoa, että vajaan vuoden kuluttua Tokion olympialaisten keihäsfinaaliin meikäläisiä on tyrkyllä Lassi Etelätalon, Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin lisäksi myös Tero Pitkämäki.
Mikä se sellainen Suomi olisi, jolta ei ole laittaa täyttä miehitystä keihäänheiton loppukilpailuun – niin ja kun kiekonheitonkin maailmanmestaruuden voittaa suomea puhuva ruotsalainen Daniel Arvid Paavali Ståhl.
***
Kuva on Maximilian Stejskalin Folkligt Idrott -kirjasta vuodelta 1954. Lankuttaminen on vanha kansanomainen taito.
(945.)