Naisvoimin

Mira, Petra, Hanna ja Anni. Neljä lajinsa Suomen parasta. Mira Potkonen nyrkkeilyssä, Petra Olli painissa, Hanna Rantala voimanostossa ja Anni Vuohijoki painonnostossa siis lajeissa, joissa miehet ovat tuoneet kultaa ja kunniaa. Näin maailma ja varsinkin urheilumaailma muuttuu: joka kolmannessa 72:sta lajista paras oli nainen. Asiaa en osaa selittää muuten kuin, että naiset urheilevat siinä kuin miehet.

Kosketukseni huippu-urheiluun on näet kovin vähäinen, ja senkin vähän olen hankkinut television ja lehtien välityksellä. Yksi kokemus on kuitenkin jäänyt mieleeni. Olin joskus 80-luvun puolivälissä matkalla New Yorkiin maratonille ja samassa lentokoneessa oli Kike Elomaa miehensä Kimmon kanssa menossa joihinkin bodauskisoihin, joissa rouva menestyi. 

New Yorkin maratonin voitti Alberto Salazar muistaakseni ME-ajalla, joka oli toista tuntia nopeampi kuin minun aikani. Juoksusta Jäi kuitenkin mukava muisto, että olen ollut kisassa jonka voittaja teki maailmanennätyksen.

Alberto Salazarin myöhemmistä vaiheista en ole tietoinen, mutta Kike Elomaasta on tullut poliitikko ja persujen toisen kauden kansaedustaja. Minä lopetin maratonin juoksemisen viidennentoista kerran jälkeen Frankfurt am Mainissa. Oli työn ja tuskan takana, että pääsin nilkutellen maaliin. Polvi siinä lajissa meni siihen kuntoon, etten enää ota kuin korkeintaan pari juoksuaskelta. Sen sijaan uinti, hiihto ja pyöräily ovat tämänikäiselle suotuisia kuntoilulajeja. Nekin maltilla suoritettuina.

Maan parhaina palkituista urheilijoista on kohtalaisesti eteläpohjalaisia, urheilun alkutuotantoalueelta. Petra Olli edustaa Lappajärveä, Benedek Oláh Seinäjoen Sisua, niin ja Juha Puhtimäki, Koskenkorvalta lähtenyt pesäpalloilija lukkaroi Joensuussa. Pyöräsuunnistuksen paras on jalasjärveläinen Jussi Laurila,  salibandyn Eero Kosonen SPV:n pelaaja sekä dartsmestari Pauli Finnilä Kauhajoelta.

Parhaiksi rankattujen listalla on sellainenkin kummallisuus, että tytär Anna-Julia Kontio on paras ratsastuksessa ja isä Jorma raviurheilussa. Sitä en tiedä, onko judon parhaaksi valittu Katri Kakko sukua jääkiekkoilija Kaapo Kakolle, joka ratkaisi nuorten jääkiekon MM-kullan Suomelle.

(883.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *