Maanantaina aamukahdeksalta Karkkilan tori oli hiljainen, kun lähdemme kohti Forssaa. Forssassa meitä on vastassa polkupyörineen iloinen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kuva)
Anttilan ura on mittava. Kansanedustajana hän on ollut vuosina 1983–1996 ja uudelleen vuodesta 1999 piipahdettuaan siinä välissä Euroopan parlamentin jäsenenä. Maa- ja metsätalousministerinä hän toimi 2007–2011. Luottamustehtäviä piisaisi loputtomiin.
Forssan torilla kuuntelimme Anttilan tilannekatsausta Forssan nykytilanteesta. Kaupunki on menettänyt viime aikoina rutkasti työpaikkoja ja varsinkin teollisia työpaikkoja. Kun kaupungissa oli vielä 80-luvun lopulla 20000 asukasta, on väkiluku notkahtanut reiluun 17000:een.
Forssan torilta oli hyvä näköala puistoon ja sen rehevälle lammelle, jossa omissa oloissaan uiskenteli ylväs joutsen. Se ja kaupunki jäi taaksemme kun lähdimme kohti Ypäjää. Ennen kuin pääsimme sinne viivähdimme hetken Portaan kylässä nauttien käristeitä sekä nisukahvit baarin, postin, virvokemyymälän sekä antikvariaatin sopusointuisesti yhdistävässä muutaman neliön huoneistossa. Sisään tuli postivirkailija. Mies alkoi tottuneesti kostuttaa leimasinta mustetyynyyn painellakseen kirjeiden, korttien ja muiden lähetysten postimerkkeihin Porras-kylän oman tunnuksen.
Kylmäkaapissa oli tarjolla virvokkeiden lisäksi keskiolutta ja lonkeroita. Alkoholijuomia ei kuitenkaan saanut nauttia sisätiloissa eikä liioin terassilla. Pienessä tuulikaapissa oli yhdellä noin metrin mittaisella hyllyllä vanhoja kirjoja. Tarjolla oli niin Remestä kuin tietokirjoja.
Maanantain lyhyehköt etapit kulkivat enimmäkseen tasaisessa ja viljavainioiden ympäröivässä maastossa. Aurinkokin ilmestyi taivaalle vähän ennen Ypäjää ja se sai meidät pyöräilijät unohtamaan kivistävät takalistot ja hyväksymään satulan tehtävän ja olemuksen polkupyörässä.
Ypäjä muuten on suomalaisen hevoskasvatuksen ja koulutuksen tyyssija. Jostakin puheenvuorosta jäi mieleeni, että kunnan hevosten määrä on 700. Ei siis ihme, että kirkonkylää lähestyttäessä liikennemerkki varoitti ratsastajista. Lukuisat aitaukset ja tiiliset tallirakennukset
Loimaan kauppakeskuksen aukiolla odotti huoltobussi, ampiaiset ja ja runsaslukuinen yleisö. Tarjoilu noudatti perinteistä linjaa eli kahvia/mehua ja munkkipossua. Paikalla oli myös kaksi kansanedustajaa Esko Kiviranta ja Olavi Ala-Nissilä, joka vaikuttaa huumorimieheltä
Ilta meni Sarka-museossa. Suomen maatalouden museon meille esitteli dosentti Teppo Vihola. Aikataulumme oli siksi tiukka, että Sarka-museoon täytyy vielä joskus tulla uudestaan. Ilta jatkui soten merkeissä. Siitä keskustelivat Loimaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Suominen, puoluesihteeri Jouni Ovaska ja maakuntajohtaja Kari Häkämies.
Yritin itsepintaisesti taistella nukahtamista vastaan, ja minun oli pakko ottaa avukseni ja seurakseni älypuhelin. Se on kätevä apuväline, kun pitää turvautua oheistoimintaan, siis eräänlainen unilukkari.