Muhkea aihki

Anekdootti kertoo, kuinka museovirkailija esitteli dinosauruksen luurankoa ja mainitsi sen iäksi miljoonakaksitoista vuotta. Eräs kuulija kysyi, miten luurangon ikä on määritelty noin tarkasti? Museovirkailija sanoi, että silloin kun hän tuli museoon töihin ja häntä perehdytettiin kokoelmiin, museonjohtaja mainitsi dinosauruksen luurangon iäksi miljoona vuotta, ja kun nyt olen työskennellyt museossa kaksitoista vuotta, niin luuranko on miljoonakaksitoista vuotta.

Tuossa Saariselän kylän keskustassa Jokostiellä on muhkea aihki, jota esittelevä kyltti kertoo männyn olevan alueen vanhin puu: ikää sillä on 520 vuotta. Iänmääritys on tehty vuonna 2004, joten puun ikä on nyt 536 vuotta. Puun alku siis ulottuu vuoteen 1484. Suomen-, englannin- ja saksankielisen tekstin alla on maininta Metsähallitus, joten tietoon voi luottaa.

Aihki, joka muuten on kelpo suomenkielinen sana, tarkoittaa ikimäntyä, alueensa vanhinta puuta. Englannin ja saksan kielessä aihkin kuvaaminen vaatii kaksi sanaa Pineral pine ja saksaksikin se pitää selvittää ikimetsän männyksi eli Urwaldkiefer. Ei niissä silti ole sellaista ilmaisuvoimaa kuin pihkanhajuisessa aihkissa. 

Saariselällä aihkin aloittaessa kasvuaan toimi Ruotsin valtionhoitajana 1470-1497 Sten Sture vanhempi. Sture voitti Tanskan Kristianin vuonna 1471 taistelussa Tukholman edustalla, mistä syystä häntä on jälkikäteen pidetty Ruotsin vapaustaistelijana ja niinpä hän hankki itselleen voimakkaan, keskitetyn vallan Ruotsissa.

Voisipa mäntyvanhus kertoa jotakin, mitä sen lähipiirissä on tapahtunut. Sillä riittäisi ihmettelemistä maailmanmenosta ja päivittelemistä Saariselän kehittymisestä urbaaniksi lomakyläksi.

(1006.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *