”Murheellisena ulvahteli nurkan takana tuuli”, aloittaa Pentti Haanpää (1905-1955) jonkun juttunsa, joka on jäänyt muistiini. Tänään se palautui mieleeni kun seisoin Ylistaron S-marketin sisäänkäynnin edessä ja yritin suojautua tuulelta, joka kaikesta huolimatta pureutui armottoman tylysti luihin ja ytimiin. Se oli myös repiä riekaleiksi salossa paukahdelleet Eepeen keltaiset liput.
Pysyin lujana ja keskityin tarjoamaan ihmisille kansanedustajaehdokas Pasi Kivisaaren kirjallista vaalimateriaalia ja makeisia. Molemmille riitti ottajia.
Pureva tuuli kiusasi meitä jo Isossakyrössä, josta aloitimme kiertueemme. Puhalsi puhuri mistä suunnasta ja millaisella voimalla hyvänsä, ei auta kuin hyväksyä se. Ihminen on olematon tekijä muuttamaan tuulen suunta tai vähentämään sen voimaa. Ihminen voi vain haistella tuulia ja valittaa, jos ei vaatetus eli windstopper auta.
Isossakyrössä lounasravintola Tarjanttista palaavia tyytyväisiä asiakkaita oli helppo lähestyä ja tarjota heille tietoa Kivisaaresta. Heitä oli mukava jututtaa ja oli mieluisa yllättyä heidän suhtautumisestaan kansanedustajaehdokkaaseen. Pasi Kivisaari oli näet monelle tuttu, kuten lounaalle tulleelle kunnanjohtajalle ja tekniselle johtajalle. He ovat lapualaislähtöisiä.
Ohjailin assistenttina eli apurina ihmisiä Kivisaaren puheille, ja heitä riitti. Mielestäni siinä onnistuin ja onnistuin myös karamellien ja esitteiden jaossa. Epäilin jopa olleeni liian avokätinenkin, sillä molempia piti pari kertaa käydä hakemassa lisää Pasin vaalikuntoon teipatun Volvon peräkontista. Mieleeni jäi eräs mies, jolle vaalisyötti ei kelvannut. Hän oli ylistarolainen punabarettinen, suulas ja velmu tyyppi. Hän sanoi hakevansa kaupasta suosikkiaan eli Fazerin sinistä. Joku tiesi, että hän on vaasalaisen Susanna Kosken porukkaa.
Tämänkertainen kiertue päättyi Seinäjoen Halpa-Hallille. Totesin Pasille, että tämä on ollut oikeaa maakuntaretkeilyä: Pohjankyrön tuulta ja tuiverrusta, Kyrönjoen rannalla maltaantuoksuinen Napue ja Komian kirkon ylhäisyys. Siinä on kolminaisuus, joka riittää ihmiselle: luonto, nautinto ja kaitselmus.
(901)