Näinä päivinä tulee 90. kerta kun uin tänä vuonna perinteisen kolme kilometriä. Mainitun matkan tapaan uida kolme kertaa viikossa eli yhteensä yhdeksän kilometriä. Nopealla laskutoimituksella selviää, että olen uinut keskimäärin kymmenenä viikkona. Tosin jollakin viikolla on tullut vain kertasuoritus. Uintini olen tallettanut paria kolmea kertaa lukuun ottamatta Polarin mittarilla ja siirtänyt ne edelleen tietokoneelle. Siellä ne ovat siistissä pinossa päiväyksen, ajan ja kaloreiden mukaan.
Tämänhetkinen uintimääräni lienee suurin eläkevuosinani ja siihen on vaikuttanut se, etten tänä vuonna pitänyt pakollista kesätaukoa. Kävin näet kotihallin ollessa kesätauolla uimassa maauimaloissa Ahvenistolla, Uimastadionilla ja Porissa sekä kaksi kertaa elokuussa Tampereen uudessa maauimalassa. Se oli ihan mukavaa vaihtelua, sillä niiden allas on viisikymmentä metriä pitkä. Saman mittaisia ovat myös Vaasan uimahallin ja Uumajan Navetin allas. Niissäkin tuli kesällä käytyä.
Syyskuussa Amerikan-matkalla jouduin uimaan 63 jalan mittaisessa ja vahvasti kloorinhajuisessa altaassa. Se oli peräti outo kokemus, kun allasta piti uida 150 kertaa päästä päähän, jotta matkaksi tuli kolme kilometriä. Äkkiä siihenkin tottui.
Viime torstaina viivyin ehkä liian pitkää lämpimässä suihkussa, sillä hypättyäni altaan kakkosradalle tuntui vesi ohikiitävän hetken vilpoiselta, jopa kalsealta. Mutta kun siinä matalassa päässä säädin Polariani, hihkaisi minulle muuan Kari nelosradalta: ”Anna palaa.” Ja minä annoin palaa.
Lähtiessäni hallista istui samainen Kari kahviossa tuttavien kanssa. Sanoin hänelle, että tsemppisi innosti minut uimaan hyvään aikaan eli 01:04:00:aan. Tavallisesti matkaan menee neljä minuuttia kauemmin. Uinti kulki heti ensi vedoista kuin jäitä poltellen, jos tällainen vertaus vesielementtiin sopii.
Mittarin mukaan tuohon kolmekilometriseen kului kaloreita noin 700. Vuoden kalorisaldoksi tulee noin 140 000. En osaa sanoa, miten se muuten tuntuu kuin joustavasti liikkuvana olkapäänä ja sormien ryppyisinä nahkana. Joku on sanonut, että tuollaisesta uimisesta voi kehittyä sormiin ja varpaisiin räpylät. En ole huomannut. Eikä ihoon ole suomujakaan ilmestynyt.
Vielä kun tähän aikaan vuotta uimahallissa voisi yhdistää veden ja hiihdon vesihiihdoksi, niin tuntuisi edes hitusen talvelta.
Amerikkalainen palohälytys annetaan näin sievästä pöntöstä.
(865.)