Lähtisinkö Lehtimäelle?

Ei vielä mitään hätää, mutta pian pitäisi päästä hiihtämään. Junalippu Kolariin on varattu ja asuinsija viikoksi Ylläksellä. Eilinen lumitilanteen tarkastelu – tai nykytermillä tsekkaus – tuotti vesiperän: lunta pohjoisessa ei ole, ja koska sitä ei ole, ei ole latujakaan. Eikä lumitöitäkään.

Sen sijaan Lehtimäen Valkealammella noin viiden peninkulman päässä on hiihtäjien riemuksi jo jonkin aikaa ollut kilometrin lenkki. Sen raaka-aineena on säilölumi. Lehtimäki on maakunnan niitä seutuja, mihin yleensä lumi tulee heti alkutalvesta ja sitä piisaa sitten hamaan kevääseen. Vaan ei ole nyt tullut, mutta tietojen mukaan purun ja pressujen alle kasatusta lumesta on maastoon saatu paksu, tiivis kerros latupohjaa, jota ei sade eikä lämmin ihan helposti sulata. 

Vähän arveluttaa kun siitä lähtien eli lokakuun lopusta, jolloin lumi maastoon on levitetty, on ollut lähes pelkästään lämpöasteita, jopa öisinkin. Taivas on valuttanut pelkästään vettä.

Turha tässä on murehtia ja viisainta olisi pakata hiihtokalusto ja ajella Lehtimäen Valkealammelle ja todeta paikan päällä sukset jalassa tilanne. 

Viime vuonna näihin aikoihin hiihtolenkkejä oli jo muutama kotimaisemissa ja useita Saariselällä. Aikakirjojen mukaan viime vuonna suksittelin 26. lokakuuta ensimmäisen kerran – tai rämpimistä se oli – Linnanpuiston jalkapallokentällä. Märkä lumi liisteröityi suksien pohjiin eikä hiihtämisestä tullut mitään, mutta alku aina hankala ja lopussa kiitos seisoo.

Mitä olen kuulostellut muiden hiihtoniilojen mielialoja, niin samanlaisia ne ovat. Asialle nyt ei vaan mahda mitään, ja paras on luottaa erään kaukonäköisen päätelmään, että aina sitä lunta on talven tarpeiksi tullut. 

Jos säät sallivat (!) pääsen maanantaina kokeilemaan tekojäällä luistelua. Se jäi viime kaudella yhteen kertaan. Luistimien eli klaps-pikasimien, joissa on irtoava kantapäämalli, pitäisi olla purevassa kunnossa. Näin perinteisen hiihtäjä pääsee kokemaan aitoa luistelutyyliä ja sen tuottamaa vauhtia – ja tasapainoilua.

Jos ei ole meillä maassa lunta, ei sitä ole Connecticutin Mysticin kaupungissakaan. Vaalimainokset kun korjaavat, niin talvi voi tulla. Meillä kyseiset mainokset ilmestyvät keväänkorvalla.

(864.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *