Imurikauppiaan poika

Yritin eilen iltapäivällä tehdä kävelylenkin,  mutta yritykseksi se jäi. Ensinkin ilma oli tukahduttavan kuuma ja toiseksi tuolla ohikulkevalla maantiellä oli hermostuttavan vilkas liikenne. Kaiken lisäksi kävelijä tunsi olonsa epämukavaksi kapealla luiskalla autojen ja moottoripyörien huristaessa vastaan ja ohitse.

Oliko lämmin ilma, joka houkutteli moottoripyöräilijöitä liikkeelle, mutta niitä meni yksitellen, pienempinä ja isompina ryhminä kuin herhiläisiä. Jotkut motskarit olivat kooltaan muhkeita varustettuna sivulaukuilla ja muilla pöntöillä. Monen perässä lepatti Yhdysvaltojen lippu. Sitten oli näitä prätkiä, joita ohjattiin korkealta pidettävistä sarvista ja joka prätkän päällä oli kuskin lisäksi seuralainen. Se ihmetytti kun moni ajoi ilman kypärää t-paidassa. En tiedä, kokoontuivatko motskarit jossakin vai ajelivatko vain lämpimikseen.

Tuossa ympäristössä jalankulkija vaikutti harvinaiselta, eikä siellä muita sen lajin edustajia näkynyt. Lähimpänä oli yksinäinen pyöräilijä, jonka näin. Maisema vaikutti kovin hiljaiselta eikä talojen pihoissa ollut liikettä ja tuntui kuin ketään ei olisi ollut kotona. Ainoa ajoneuvoton ihminen, jonka näin, tuli eräästä pihasta taluttaen valkoista koiraa, se haukkua louskautti pari kertaa minua ja isäntä hymyili ystävällisesti.

Nämä jenkit ovat ystävällistä väkeä. Kuppilassakin edeskäypä käy tämän tästä kysymässä, onko kaikki hyvin, eikä siihen kehtaa sanoa, että kahvi on laihaa. Joku kysyy, että mistä olen – kai sen vuoksi – kun näytän jotenkin oudolta tai käyttäydyn epäamerikkalaisittain.

Sitten kun utelijalle sanon olevani Suomesta, on hänen ilmeensä hämmästynyt tai peräti hölmistynyt. Mutta se kuuluu täkäläisen tuttavallisen small talkin avaukseen, pian näet paljastuu, ettei kysyjällä ole hajuakaan missä sellainen Finland sijaitsee. No, kysytty mikä kysytty ja vastaus annettu.

Huushollissa ilmeni yksi yllättävä joskin vähän mutkan takaa tullut yhteys Suomeen: Pölynimuri. Se on sellainen amerikkalainen, jota liikutetaan pystyn varren päässä, siis aivan toisenlainen kuin kotona käytettävät lattialla makaavat. Amerikan laitteessa lukee isoin kirjaimin XL ORECK. Sama nimi oli Suomen edellisellä Yhdysvaltain-suurlähettiläällä etunimeltään Brucella. Hänen isänsä on ollut menestyksekäs pölynimuritehtailija, ja oli poikakin jonkin aikaa varatoimitusjohtajana ennen kuin rupesi muihin hommiin. 

(854.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *