Onneksi (vain) urheilua

Tuttu ilmaisu urheilusta ja urheilijasta: ”Oli kuin maansa myynyt.”

Lauseen sisältöä ei sen kummemmin tarvitse selittää, sillä – onneksi – kyse on lähinnä urheilussa käytetystä lauseesta. Sen ilmaisuvoiman määrittelee käyttäjä ja vastuun ottaa kuuntelija.

Meneillään on aika, jolloin jalkapallo rynnii koteihimme päivittäin kolmen suoran televisioähetyksen voimalla MM-kisoista. Ei ole noita kisoja Tukholman jälkeen 1958 käyty näin lähellä. Pietariin Seinäjoelta tulee jonkin verran pidemmästi kuin Turun kautta Tukholmaan, jonne matkaa on noin 600 kilometriä.

Otteluja seuratessa ei voi välttyä havainnolta, jonka mukaan joku näyttää ”maansa myyneeltä”. Usein sillä kuvaillaan niukan tappion kärsineiden pelaajien tunteita kimakan loppuvihellyksen ujeltaessa. Pettymyksen ankaruutta lisää se, jos joukkueessa on pelannut joku tähtipelaaja, kuten vaikkapa maailman parhaaksi luonnehdittu Lionel Messi. Taannoinen valokuva, jossa Messi poistuu stadionilta Kroatian peitottua Argentiinan, kertoo enemmän kuin selostaja Mertaranta tuhannella sanalla.

Television ääressä voi vain todeta, että kyse on – onneksi – vain urheilusta. Ja kymmenien miljoonien eurojen urheilijasta.

Epäterveen urheiluhengen iskut koki Ruotsin Jimmy Durmaz, 29. Hänen taklauksestaan Saksa sai pelin lopussa vapaapotkun, josta tuli Saksan voittomaali.

Durmaz on syntynyt Ruotsissa Syyrian ortodoksiseen perheeseen, perhe on muuttanut Ruotsiin Kaakkois-Turkista. Siinä aineksia sosiaalisen median kammottaville vihaposteille, joita Durmaz`lle kasaantui hetkessä tuhansia. Ja kun kansa pääsee tuomitsemaan, niin siinä ei säästellä sanoja eikä uhkauksia. Durmaz`lle ilmaantui nopeasti nimekkäitä puolustajia ja ensimmäisten joukossa oman maajoukkueen pelaajat. Hän itse sanoi edustavansa ylpeänä maataan.

Aina kun seuraan televisiosta jalkapalloa ja muita joukkuepelejä valkenee se seikka, että kyse on koko joukkueesta: se onnistuu tai epäonnistuu – yhdessä. Niin se on Lauri Markkasen Chicago Bullsissakin.

Timo Jutila sanoi vuoden 1995 jääkiekon MM-kisojen voittolämärinsä jälkeen, että se oli koko joukkueen ansiota!

***

Mahdetaanko Saimaan rannalta huvilatontin ulkomaalaiselle myynyttä luonnehtia urheiluun liittyen, että olo on kuin maansa myyneellä?

(824.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *