Hellettä & peninkulmia

Tiellä käy jatkuva autojen virta, menijöitä ja tulijoita on huomattavan paljon. Niitä kohauttelee yksitellen, lyhyinä ja pidempinä jonoina. Erotan takaa tulevien renkaiden kuminasta tai ulinasta, tuleeko maasturi, pakettiauto tai kevyt japanilainen kottero. Vilahtaa siinä joku leveärenkainen maanuoliainenkin.

Vaikutelma kiireestä syntyy kun hitaat könnääjät pitää ohittaa mahdollisimman nopeasti, vaikka näkyvyys ei aina sitä sallisi.  Seinäjoen ja Mäyryn välillä polkupyöräilijä tuntee itsensä vähäarvoiseksi kummajaiseksi, jopa häiriköksi, jonka ajolinjaksi on määrätty kapeaakin kapeampi suikale asfaltin reunaa. Onneksi sunnuntain liikenteestä puuttuvat lähes kokonaan rekat.

Ilma on lämmin ja pehmeä. Luonto on saavuttamassa hyvää vauhtia kesäisen täydellisyyden. Mäntyvaltainen metsä antaa siellä täällä tilaa peltoaukiolle.

Mäyryn Nesteen kahviossa ruokaillaan kun lähialueen väkeä on tullut äitienpäivälounaalle. Siihen ainakin viittaavat iäkkäät miehet mustissa puvuissaan ja naiset myös juhlavan kesäisissä vaatteissaan. Jossakin pöydässä lapsiperhe lopettelee ateriointia kun isä huomaa, että kahviin kuuluu herkullinen leivonnainen. Ne syötyään perhe lähtee.

Suunnatessani Alavudelle pääsen laskettelemaan pitkähköä alamäkeä ja heti sen perään tietty poljen ylämäkeä. Liikenne jatkuu vilkkaana. Radiosta kuulen ensimmäisen kerran tänä vuonna, kuinka lähes kaikkiin maakuntiin annetaan metsäpalovaroitus. Uutislähetys kertoo, että Kittilää uhkaavat pahat tulvat, äitienpäivää on vietetty jo sata vuotta ja että Merenkurkkuun eksynyttä ja siikarysään takertunutta ryhävalasta autetaan väljemmille vesille. Luontoäänenä esitellään siilin tuhinaa. Radio on verraton kumppani.

Alavuden jälkeen poikkean entistä prameampana levittäytyvään Kyläkauppaan. Hiljaiselta näyttää, avaralla parkkipaikalla on vain muutamia autoja. Kaupassa on vähän asiakkaita. Juon pullon Coca colaa ja syön banaanin. Ähtärin ja sen eläintarhan ohitse perille Myllymäen asemalle on vielä kolme peninkulmaa. Silloin täyttyvät äitienpäivän 97 helteistä kilometriä.

Hellettä piisaa. Sitä kai piisaa vielä koko alkavan viikon…

(809.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *