Naapurissa

Näinä Etelä-Pohjanmaan vuosinani olen havainnut, että käynteihin Nikolain kaupungissa liittyy jonkinlaista historian havinaa. Kaupunki on vanha, yli 300 vuotta, ja sen huomaa jo ajaessa leveää puistomaista katua keskustaan. Pian käy selväksi, että kaupungissa on kerroksisuutta, sitä ei ole kasattu jostakin hetken mielijohteesta. Tuossa muhkea talo monimuotoisine ikkunoineen ja parvekkeineen, lienee jugendia, ja viereisen korttelin täyttävät siistit puutalot. Ja matka Seinäjoelta sinne on lyhyehkö, reilut seitsemän peninkulmaa.

Vaasan-matkalleni oli kolme tavoitetta, jotka toteutuivat. Ensiksi piti palauttaa yliopiston kirjastoon Tritoniaan pikalaina. Kampuksen vapaat parkkipaikat olivat kovin täynnä, mutta jostakin löysin kymmenen minuutin paikan kipaistakseni kirjastossa.

Seuraavaksi suunta goottilaistyyliseen kauppahalliin, joka on upea satavuotias rakennus keskellä kaupunkia ja suojeltu. Kalakauppiaalta ostan lohta ja siikaa sekä viereisestä myymälästä kimpaleen juustoa. Sitten Vaasan uimahalliin, jonka iso, 50 m allas kimaltelee sinisenä ja houkuttelevana. Se voidaan jakaa kahdeksi 25 m nelirataiseksi tilaksi. Minun tarkoitukseni on kerran vuodessa testata uintikunto 50 metrin radalla uimalla kolme kilometriä. Testi sujui tälläkin kertaa hyvin ja matkaan meni viitisen minuuttia kauemmin kuin lyhyessä kotialtaassa.

Vaasan uimahallissa on kokoa ja näköä eikä siellä juuri ole tungosta. Sauna ja peseytymistilat ovat asialliset. Ainoakaan suihku ei ollut epäkunnossa niin kuin eilen kotihallissa, jonka yhden suihkun säätövipu oli irronnut. Irti oli myös saippuateline.

Vaasassa uimarit voivat kuivata hiuksensa kahdella käsikäyttöisellä lämpöpuhaltimella. Meillä on yksi, vankkatekoinen, johon ilkivalta ei helposti tehoa. Pienenä yksityiskohtana panin merkille, että Vaasassa unohtuneen pukukopin numeron löytää samanlaisella rannekkeen lukijalla kuin Seinäjoella, mutta Vaasassa laitteesta riippuu suurennuslasi.

Sinä iltapäivänä kun kävin Vaasan uimahallissa, oli siellä tarjolla happy hour eli alennetut hinnat. Sellaista voisi kokeilla meilläkin.

Näin Vaasan-matka oli mieluisinta vaihetta eli kotimatkaa vaille valmis. Sen alkoi moottoritien varren ABC:lta tuhdilla aterialla ja kehnolla kahvilla. Kaikin puolin onnistunut reissu. Samaa kai yritti seuraavana päivänä tavoitella Vaasassa vieraillut keskustan kunnipuheenjohtaja ja neljättä kertaa presidentiksi havitteleva Paavo Väyrynen. Hänen puhetilaisuudessaan oli ollut kolmisenkymmentä kuulijaa.

(780.)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *