Loma lähtöä vaille valmis

Päivä ennen paluuta kotikonnuille ja lajinmukaiseen ilmastoon. Ei sen puoleen, viihtyisi eläkeläinen täällä pidempäänkin, mutta aina tämä sama tunne tuppaa vaivaavan viikon tai pidempään kestävän lomailun lähestyessä loppua, että olisihan täällä vielä. Se on eskapismia, joka johtuu ilmaston, aikavyöhykkeen ja mannerlaattojen rajakohtien muuttumisesta. Helpotusta siihen tuovat älylaitteisiin pankotut valokuvat.

Samoilla älylaitteilla täällä on voinut seurata asioiden kulkua reaaliaikaisesti Suomessa, Seinäjoella ja ympäri maailmaa. Kokosin pienen läpileikkauksen vuodenvaihteen lehdestä eli Ilkasta:

Pohjan valtatiellä 18-vuotias nainen puhalsi 0 promillea, mutta huumetesti osoitti marijuanaa ja amfetamiinin. 32-vuotias nainen Ruukintiellä puhalsi 1.24 promillea. 31-vuotias etsintäkuulutettu mIes, joka oli ajokiellossa ja ajoi kesärenkailla, puhalsi 2.45 promillea (eli oli umpipäissään). 31-vuotias nainen ajoi ojaan Auneksentiellä ja puhalsi…

Muiden muassa tällaista todellisuutta tiedonvälitys meille lykkää, ja koeta nyt elää ja sivistyä näiden uutisten kanssa! Liikenteen lisäksi verotus, huonot televisio- ja radio-ohjelmat ovat niin sanoakseni jokapäiväistä uutiskauraa – paremman puutteessa. Ilkassakin kaksi toimittajaa raportoi television ohjelmista: toinen tanakan asiallisesti, toinen tekoreippailla laatusanoilla. Kerrotaan meille muutakin, kuten tänään uuden puolueen paikallisosaston perustamisesta Nurmossa.

Aiemmin kirjoitin, kuinka hotellin alueella näkyy paljon sotilaita. Se ei pidä paikkaansa, sillä khakipukuiset, lilanvärisissä baskereissa ja maihinnouskengissä liikkuvat nuoret miehet ovat vartijoita eli turvallisustyöntekijöitä. Heidän olkapäässään SGS-tunnus tarkoittaa maailmanlaajuisen alan palveluja tarjoavaa firmaa. Näin sitä ihminen näkee mörköjä siellä missä niitä ei ole. Thaimaassa sen ymmärtää, sillä maata hallitsee sotilasjuntta.

Olen maininnut näissä kirjauksissa myös sen yhden vaaleatukkaisen ravintolassa työskentelevän neidin, joka on lähtöisin Kazakstanista. Se innosti minut googlaamaan Kazakstania. Sain hyvän tietokilpailukysymyksen: Mikä on maailman suurin sisämaan valtio?

Lähes samanlaisen kysymyksen saisi päivän Ilkasta, jossa toimittaja kertoo umpisavolaiseksi mielletyn Jaakko Tepon sukujuurien kietoutuvan Nivalaan. Ei mikään suuri yllätys, sillä esimerkkejä riittää. Paikkakuntalaisia oopperalaulajia ovat mm. Tuomo Häkkilä ja Esa Ruuttunen. Nivalalaisia on myös hiihto-, pyöräily- sekä kuninkuusravikaverini joka sille päälle sattuessaan on melkoinen Caruso.

Tänään viimeisen päivän aamiaisella kysyin novosibirskiläiseltä Alexilta, tältä tulevalta restonomilta, hänen sukunimeään. Rudenko, siis Alex Rudenko. Kerroin hänelle kuinka Suomessa vielä puoli vuosisataa sen jälkeen, kun Novosibirskin nimi tuli tunnetuksi ja joidenkin vieläkin kuullessa tuon nimen verenpaine nousee ja alkavat nähdä punaista ja vilkuilla Natoon päin.

Niin aukesivat taivaan vesisäilöt ja pudottivat kuormansa  niskaamme juuri puoliltapäivin. Ja taas paistaa.

***

Tienvarsi- eli paikallista ITE-taidetta.
(776.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *