Hyvien näkymien päivä

Yhdeksäs marraskuuta on Berliinin muurin murtumisen merkkipäivä. Muuri jakoi tunnetuin seurauksin kaupungin ja Euroopan 28 vuotta eli vuoden 1961 elokuun kolmannestatoista marraskuun 9:nteen 1989. Saksojen yhdentyminen tosin oli tapahtunut saman vuoden lokakuun 3:ntena. Siinä muuan tärkeä merkkipaalu tälle päivälle.

Kurvasin Kivistön ABC:lle tankatakseni auton, mutta mainostornissa bensan hinnat näyttivät sen verran kalliilta, että jatkoin mittarien ohitse Vapaudentien Nesteelle. Eivät hinnat sielläkään tänään olleet kovin houkuttelevia, mutta bensaa pitää ostaa joka tapauksessa. Tietysti voisi käyttää erään viisaan periaatetta, että ostaa bensiiniä aina 20 eurolla, niin hinta ei kirpaisisi. Tankkasin kaksikymmentä litraa.

Lidlissä huomasin, ettei minulla ole oikeastaan mitään hankittavaa. En kuitenkaan viitsinyt harppoa ohi kassan ulos. Valitsi pussiin, jonka suuta en ollut saada avattua, kaksi kiinteätä tomaattia. Aamulla kun leikkasin viipaletta leivälle huomasin tomaatin kovin löysäksi. Paistopisteestä otin limpun tapaisen. Noukin ostoskoriin vielä kaurahiutalepaketin ja kaksi purkkia maitoa. Ostosten edetessä liukuessa kassahihnalla päätin, etten ota muovikassia. Saan tavarat käsivarrella autoon. Päästyäni ulos toinen maitopurkki putosi ja sen avaussaumasta valui vajaa desi maitoa. Autossa asetin sen keskikonsolille ja pidin sitä pystyssä.

Lidl on saanut kotimaassaan Saksassa ymmärrystä siitä, että se pitää myymälöidensä ovet jouluaattona eli sunnuntaina 24.12. kiinni. Päätöstään se perustelee sillä, että näin henkilökunta saa työteliään viikon päätteeksi viettää jouluna vapaapäivän. Lidlin esimerkki on saanut muitakin saksalaisia kauppaketjuja pitämään myymlät kiinni jouluaattona.

Tuosta maitotölkin putoamisesta tulee mieleeni se, kun eräänä talviehtoona poikkesin lähikauppaan sidottuni ensin koiran pyörätelineeseen ja palattuani kaupasta avasin koiran hihnaa povitaskustani putosi oluttölkki. Tölkistä suihkusi naamalleni vaahtoavaa olutta. Koira innostui ja alkoi lipoa naamastani mallasjuomaa. Joku kaupasta tullut nainen naureskeli meille: isäntä ja koira samalla oluttölkillä.

Kieltämättä humoristinen tapaus se oli. Olutta ei juuri tölkkiin jäänyt. Jatkoimme iltalenkkiä ja kotiin päästyäni tarkkavainuinen vaimo ihmetteli mukanani tullutta mallasjuoman aromia.

***

Näin alkanut marraskuun 9. päivä näyttää jatkuvan verraten valoisana. Donald Trump ja hänen kiinalainen virkaveljensä Xi Jin-ping ovat sopineet valtavista kaupoista maiden välillä. Kauppojen arvo on noin 250 miljardia dollaria.

Kotimaan näkymät kirkastuvat, kun Suomen talous kasvaa lähivuodet selvästi euroalueen keskiarvoa nopeammin, näin arvioi Euroopan komissio syksyn talousennusteessaan. Suomelle kuluvalle vuodelle povataan 3,3 prosentin ja ensi vuodelle 2,7 prosentin talouskasvua, kun euroalueen vastaavat luvut ovat 2,2 ja 2,1 prosenttia.

Ja kun Chicago Bullsin Lauri Markkanen jatkaa kolmen pisteen heittojen upottamista aina vain tarkemmin, niin johan taas kelpaa.

(752.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *