Kahden euron kaali

Tänään on se päivä, jolloin pitää saada kaalilaatikkoa, ja vielä tarkemmin sanottuna jauheliha-kaalilaatikkoa. Tarpeet odottavat jääkaapissa: kilon keräkaali, puolikiloa jauhelihaa, maito ja tarvittaessa kerma. Vettä tulee hanasta ja mausteet, kuten suola, siirappi sekä musta-ja valkopippuri, löytyvät kaapista.

Siis toimeen!

Lasken sopivan suuruiseen kattilaan muutaman desilitran vettä ja asetan alun perin pontevan oloisen kaalin, nyt silputussa muodossa pehmenemään. Ruskistetun jauhelihan sekaan varistelen sipulia ynnä mausteet, minkä jälkeen kippaan kaalin sekaan kerroksittain jauhelihan, riisin, siirapin ja maidon tai kerman. Sitten seos uunivuokaan, joka tietysti on voideltu reilun tunnin uunitusta varten. Päälle asetan vielä viipaleen margariinia.

Siirrän vuoan 200-asteiseen uuniin. Siellä se itsekseen kypsyy puolitoista tuntia levittäen asuntoon ja porraskäytävään muhevaa tuoksua. Se on oikaa syksyistä aromia.

Uimasta palaan kotiin nälkäisenä ja mätän kaksi kauhallista uunituoretta kaalilaatikkoa lautaselle. Jostain kun siihen vielä saan kyytipojaksi ja koristukseksi ja lisämausteeksi puolukkahilloa, niin kulinaarinen nautinto on täydellinen. Sen päälle voin käydä hyvin ansaituille päikkäreille.

Kuvassa vielä kokonainen kahden euron kaali ja kattila, eli siitä alkaa kaalilaatikon valmistus.

Palataan asiaan myöhemmin.
(734.)

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *