Yöjunassa

Seinäjoelta pohjoiseen lähtee yöjuna kaksitoista minuuttia yli puolenyön. Vakaa aikomukseni on mennä sillä Rovaniemelle ja jatkaa sieltä tasan kahdeksalta lähtevällä bussilla Saariselälle. Hiihtokausi pohjoisessa alkaa nyt.

Vaimo kyyditsee minut suksineni hiljaiselle rautatieasemalle. Asemahallissa näkyy toinenkin vartoilija ja yhdessä nurkassa  tuttu pullojen kerääjä kuivatteluja kenkiään. IC saapuu hyvissä ajoissa raiteelle yksi. Vaununi 22 on aika täysi ja konduktööri tarkastaa Seinäjoelta tulleiden liput ennen kuin juna lähtee. Mutta juna ei lähdekään. Se seisoo ja seisoo. Sitten vihdoin kello 01 kuulutus kertoo varovaisesti, että viivästys aiheutuu työvuorosekaannuksesta. Veturinkuljettaja, jonka piti tarttua ohjaimiin ei ole tullut työpaikalleen. Kuulutus kertoo vielä, että lähtö onnistuu kello 01.30.

Juna jäkittää aina vain Seinäjoen rautatieaseman raiteella yksi, vaikka uusi lähtöaika on jo ohitettu kymmenellä minuutilla. Hohhoijaa. Väkeä lappaa ravintolavaunuun kahville ja kauppa käy. Nuorisojoukko, joka näyttää palailevan joltakin retkeltä, soittelee kotiväelle ja kertoo veturinkuljettajan unohtaneen tulla rautahevon ohjaimiin ja kuljettaa pitkä juna perille. Olkaa te siellä kotona rauhallisia, tullaan kun ehditään.

Väliaikatiedon mukaan pääsisimme lähiaikoina matkaan ja saapuisimme Kokkolaan 3.10, Ylivieskaan 4.15 ja Oulun 6.00. Bussiini en näillä näkymin ehdi, ellei bussikuski hyväntahtoisesti odota junaa, sillä lisäkseni pohjoiseen jatkavia on muitakin.

Ihmettelen kahvionmyyjälle, että miksi junan Helsingistä Seinäjoelle ajanut veturinkuljettaja ei voinut jatkaa matkaa pohjoiseen, kun kollega ei ilmestynyt puikkoihin. Neiti tiesi, että veturinkuljettajien työ- ja lepoaikoja säätelevät tiukat pykälät. Mainitsi vielä, että yöjunan aikataulu on melko väljä, eli ei myöhästyminen ihan niin paha taida olla miltä se nyt tuntuu. Pitkän junan makuuvaunuissa matkaavat saavat Seinäjoen asemalla häiriötöntä uniaikaa.

Joitakin matkustajia hiukan huojentaa tieto, että jos kaukojunan myöhästyy vähintään 60 minuuttia, voi siitä hakea korvausta. Odotellessa on ollut aikaa, ja aika on rahaa, niinpä etsin ja löysin netistä kaavakkeen, jolla myöhästymisestä voi hakea korvausta. Pulitin seitsemän tunnin matkasta 44 euroa. Nyt junan nytkähtäessä liikkeelle olemme tasan kaksi tuntia myöhässä, eli kolmannes tehollisesta matka-ajasta on kulunut Seinäjoen pimeää Matkakeskusta tuijotellessa. Jakolaskulla saan korvaukseksi noin 14 euroa eli kolmanneksen lipun hinnasta.

Se ei ole paljon, ei varsinkaan kun VR kertoi äskettäin tehneensä ennätyksellisen tuloksen. Sitä en tiedä, miten kahden tunnin myöhästyminen näkyy junafirman täsmällisyystilastossa.

Kokkolassa klo 3.25 huomaan VR:n kertovan verkkosivullaan kahden tunnin myöhästymisen aiheutuneen ”viivästyneistä lähtövalmisteluista”. Se on hienosti muotoiltu,

***

Oulussa noin kello 5.30 käy selväksi, että olemme myöhässä enää puoli tuntia ja Kemissä vielä vähemmän. Hyvin olemme edenneet, eikä Rovaniemellä ole vaikeuksia ehtiä bussiin.

Karistan mielestäni aikeet hakea VR:ltä korvausta myöhästymisestä, sillä en myöhästy yhtään mistään. Juna on hyödyntänyt väljän aikataulun ja ajellut reipasta vauhtia.

(753.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *